T. Chróstny: Chcemy zweryfikować reakcję sprzedawców na ustawowe obniżki
Treść
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów apeluje do sprzedawców o obniżki cen produktów żywności. Ma to związek z rządową Tarczą Antyinflacyjną 2.0, która wejdzie w życie 1 lutego br.
Od 1 lutego do końca lipca 2022 roku stawka VAT na niektóre produkty żywnościowe wyniesie 0 procent. Obniżką zostaną objęte m.in. mięso, ryby, produkty mleczarskie oraz wyroby piekarnicze.
W związku z tym UOKiK zwraca się do przedsiębiorców, by dostosowali ceny żywności do nowych regulacji. Zaznacza przy tym, że jest jeszcze czas na przemyślenie strategii cenowych przez sieci tak, aby klienci korzystnie odczuli zmiany w ramach Tarczy Antyinflacyjnej 2.0.
Tomasz Chróstny, prezes UOKiK, podkreśla, że w placówkach handlowych będą przeprowadzane kontrole w celu sprawdzenia, czy ceny produktów są dostosowane do nowych regulacji.
– Od przyszłego tygodnia zaczynamy stały monitoring cen produktów spożywczych. Wartość koszyka dóbr podstawowych będziemy sprawdzać w największych sieciach handlowych w Polsce. Chcemy zweryfikować reakcję sprzedawców na ustawowe obniżki. Inspektorzy sprawdzą także, czy sprzedawca umieszcza przy kasie informację o obowiązującej od 1 lutego do 31 lipca br. obniżce do 0 proc. stawki VAT na towary spożywcze. Zachęcam również mniejszych przedsiębiorców do odpowiedzialności i niewykorzystywanie sytuacji do podnoszenia cen kosztem konsumentów – mówi Tomasz Chróstny.
– Za kilka dni, w trakcie codziennych zakupów, powinniśmy odczuć obniżki VAT na podstawowe prod. żywnościowe, wprowadzone w Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej. Dziś na spotkaniu z branżą zaapelowałem o odpowiedzialne działania ze strony sprzedawców – Prezes #UOKiK Tomasz Chróstny pic.twitter.com/c53bwdEqcv
— UOKiK (@UOKiKgovPL) January 20, 2022
UOKiK uruchomia też specjalny adres e-mailowy, na który klienci mogą informować o nieprawidłowościach związanych z ceną towarów po obniżkach VAT. Uwagi należy przesyłać na adres e-mailowy: zgłoszenia.ceny@uokik.gov.pl.
RIRM
Żródło: radiomaryja.pl,
Autor: mj