Polska jakość
Treść
Producenci mięsa i wędlin, przetworów mięsnych, przypraw, dodatków oraz specjalistycznego sprzętu i maszyn dla firm masarskich zaprezentują się na warszawskich II Międzynarodowych Targach ăMięso i Wędliny 2007. Impreza rozpocznie się jutro i potrwa do niedzieli w salach Pałacu Kultury i Nauki. Organizatorzy podkreślają, iż celem targów jest promocja wysokiej jakości polskich produktów mięsnych. Dotyczy to eksportu, ale przede wszystkim zwiększenia spożycia mięsa w kraju. Bo warszawskie targi są pomyślane głównie jako miejsce spotkania producentów z handlowcami i polskimi konsumentami. Dlatego firmy oprócz dobrze znanych produktów przygotują na targi sporo nowości. Odwiedzający będą mogli na miejscu spróbować różnych gatunków mięs i przetworów. W PKiN pojawią się także autorzy popularnych książek kucharskich i eksperci z dziedziny przygotowywania i eleganckiego podawania potraw. Zapowiada się, że na targi przybędzie wielu mieszkańców Warszawy i gości z innych miast, tak jak rok temu podczas pierwszej edycji imprezy. Dla przedstawicieli sieci handlowych, hurtowni spożywczych i firm gastronomicznych przygotowano 10 tysięcy imiennych zaproszeń. Główną nagrodą targów dla firm będzie Grand Prix, ale oprócz jury najlepszy produkt targów będą mogli wskazać także widzowie. Ponadto nie zabraknie tematycznych konkursów. Wybrane zostaną Najlepsze pierogi, Najlepsza krakowska wśród kiełbas tego gatunku i Najlepsza dziczyznaÓ. KL, "Nasz Dziennik" 2007-02-22
Autor: ea