Eksperci żywienia zachęcają do jedzenia warzyw i owoców dla zwiększenia odporności
Treść
Eksperci zachęcają, aby w czasie pandemii koronawirusa zjadać więcej warzyw i owoców, które są podstawą naszej odporności.
Jak tłumaczą, wszystkie wirusy wywołują stany zapalne górnych dróg oddechowych. Wobec tego naszą odpowiedzią powinna być dieta bogata w czynniki działające przeciwzapalnie.
Bogatym źródłem tzw. antyoksydantów, które stymulują nasz układ odpornościowy, są właśnie warzywa i owoce.
Do spożywania tych produktów, zwłaszcza pochodzących z Polski, zachęca Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
– W tej chwili handel jest zaopatrywany przede wszystkim w produkty, które zostały zebrane jeszcze jesienią ubiegłego roku – jabłka, marchew, cebula, kapusta to produkty, których mamy pod dostatkiem. Rozpoczyna się także okres produkcyjny. Mamy już swoje pomidory, pieczarki, za chwilę będą kolejne nowe rynki. Mam nadzieję, że nawet w tym trudnym okresie, kiedy może być problem z pracownikami sezonowymi do zbiorów, poradzimy sobie i z produkcją i dostawą – podkreśla Witold Boguta.
Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę tego, co zjadamy. Ten warunek w marcu spełniło zaledwie 12 proc. Polaków.
Jednocześnie odnotowany został nieznaczny wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety.
W porównaniu z lutym, w marcu mniej Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W marcu wskaźnik wynosił 22 proc., a w lutym 26 proc.
RIRM
Żródło: radiomaryja.pl, 5 kwietnia 2020
Autor: mj