Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Drożeje chleb

Treść

Piekarze zapowiadają od lutego podwyżkę cen pieczywa, która może sięgnąć, co najmniej 10 procent. Powodem jest wzrost cen mąki. Polscy piekarze kupują nie tylko krajową mąkę, ale też sprowadzają ją ze Słowacji i Czech. Niektórzy bazują również na surowcu, ściąganym aż z Ukrainy i Niemiec. - Z każdym transportem ceny mąki są coraz wyższe - wyjaśnia Andrzej Danek, właściciel piekarni i ciastkarni Danek w Nowym Sączu, która dziennie przerabia na pieczywo ponad tonę mąki różnych gatunków. - W ciągu trzech ostatnich miesięcy mąka żytnia zdrożała z 58 groszy do 1,20 zł. za kilogram. Przywozimy ją z Kalisza i Wrocławia, zamawiając z dużym wyprzedzeniem. Podobnie dzieje się z innymi gatunkami mąki. To przez to, że zaczyna brakować zboża - uważa. Zdaniem piekarzy powodem braku zboża jest ubiegłoroczna susza. Nie bez wpływu na cenę pieczywa są ceny prądu i gazu, które także poszły w górę. - Dlatego będziemy zmuszeni podwyższyć ceny już chyba od 1 lutego. Nikt nie będzie przecież pracować za darmo. Muszę kupić surowce, opłacić media i blisko osiemdziesięciu pracowników - dodaje Danek. Dziś chleb o wadze 600 g kosztuje 1,5 zł, a po podwyżce klient zapłaci za taki sam bochenek od 20 do 30 groszy więcej. W ślad za pieczywem zdrożeją również wyroby cukiernicze. Rejonowa Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu w Limanowej prowadzi w mieście dwie piekarnie. - Dysponujemy jeszcze zapasem mąki, którą udało się kupić po starej cenie - powiedziała wczoraj "Dziennikowi Polskiemu" prezes Zofia Jankoś. - Na razie nie rozmawiamy na temat podwyżek cen pieczywa. Kupujemy mąkę w młynach, z którymi współpracujemy. Jeśli one podniosą cenę mąki, to wówczas i my będziemy się zastanawiać nad tym dylematem. Kierownictwo Spółdzielni Produkcyjno-Handlowej "Jedność" w Gorlicach, prowadzącej dwie piekarnie oraz cukiernię również nie wyklucza podwyżek. Krystyna Dyląg, prezes gorlickiej spółdzielni: - Zobaczymy, co przyniosą najbliższe tygodnie. Cena mąki idzie w górę. Odczuwamy to w każdej dostawie. Dawniej kupowaliśmy ją po 0,65 zł za kilogram, a teraz najniższa cena - to 0,96 zł za kilo. Przyznam się, że dawno nie było takiej huśtawki cenowej, jak obecnie. Jeśli mąka będzie nadal drożeć, to nie będziemy mieli innego wyjścia, jak podnieść cenę pieczywa, być może nawet o 10 proc. (MIGA), "Dziennik Polski" 2007-01-19

Autor: ea