Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Cysterski ogród smaku

Treść

Tym razem nie na szczyrzyckich błoniach, ale w ogrodach opactwa zorganizowano trzeci już Jarmark Cysterski. Połączona z targami tradycyjnej i regionalnej żywności impreza przyciągnęła tłumy tych, którzy spróbować chcieli cysterskich i regionalnych specjałów. - Cystersi, którzy przez stulecia uznawani byli za mistrzów w prowadzeniu gospodarstw rolno ogrodniczych postanowili powrócić do korzeni i zająć się ponownie prowadzeniem wzorcowego gospodarstwa - mówi Elżbieta Adamek Pyszka, prezes spółki "Dominium", zajmującej się gospodarczymi działaniami opactwa. - Obecnie posiadają też jedną z największych hodowli i jedyne stado zachowawcze krowy rasy polskiej czerwonej. Prawdziwy potencjał szczyrzyckiego gospodarstwa to jednak gromadzona przez stulecia wiedza oraz receptury. Powstała marka "Ojców Cystersów ze Szczyrzyca", której podstawowym zadaniem jest promowanie naturalnych klasztornych produktów - dobrych, zdrowych i o najwyższej jakości. Na rynku dostępne są np. piwo Frater, woda mineralna Ojców Cystersów ze Szczyrzyca "Siloe" oraz wino mszalne Canto. Jedną z form promocji tradycyjnej żywności są właśnie jarmark i targi. Goszczą one wystawców, pragnących pochwalić się produktami, których jakość i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Wśród prezentowanych w Szczyrzycu produktów, wpisanych na listę produktów tradycyjnych, znalazły się: chleb prądnicki, jodłownicki kołacz z serem, bundz, redykołka, bryndza podhalańska, żętyca, oscypek, ser kozi wołoski i bryndza kozia. Oficjalnie otworzyli jarmark przeor Kazimierz Kmak i prezes Elżbieta Adamek Pyszka, a potem gości po odpowiednich "wioskach smaku" oprowadzali Leszek Mazan i Mieczysław Czuma. W tym roku, niestety, jarmarkowi nie towarzyszyło święto owocobrania - zawiniły wiosenne przymrozki. (RM) "Dziennik Polski" 2008-08-21

Autor: wa